© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

housing abragão // fala atelier

Penafiel, Porto District, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

A former clothing factory was to be converted into a housing unit. The factory that looked like a house to ‘fit in its context’, idea of the original owner, was transformed into an apartment block that resembled a factory in an archetypical and existential innuendo. Each of the three levels was to be comprised of two apartments where the extremely low budget imposed a ‘social housing standard’ construction.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

Nevertheless, the existing open plan granted very generous areas and panoramic views in each apartment, creating a spatial tension.The geometry of the plan started from the existing alignment of columns. The axis, off centred due to the different sizes of the machines that originally occupied the space, provided a grid; from that point, geometry ruled over the general arrangement.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

Six square rooms, one of them divided in two triangular spaces, a curve, and a small kink. Rules, exceptions and unbalanced symmetries were imposed to achieve an order. A sequence of equally distanced blue doors, the three concrete columns and the brutal beam create a sense of continuity along the different apartments.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

The facade is simple and ordered, following rules dictated by the plan. The white volume is stressed by an apparently regular grid of identical windows; the rain pipes are exuberantly employed. The stale cornice, the roughness of the white texture, the repetition of the same opening and the domestic blue door marking the building’s entrance hold an architectural language.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

The economy of means is just the counter part of the imposed rhetoric. housing abragãolocation: penafiel2016-18status: private commission, builtproject team: filipe magalhães, ana luisa soares, ahmed belkhodja, julia andreychenko, rute peixotom lera samovich, paulo sousalandscape architect: joão magalhães client: privatecontractor: ruce photography: ricardo loureiro.

© fala atelier

© fala atelier

© fala atelier

© fala atelier

housing abragão Gallery

© bergmeisterwolf architekten

Block of Wood // bergmeisterwolf architekten

Lajen, Italy

Architectural Drawings: 10 Pristine Design Details

These architects created the perfect connections at every scale.

+