© Lund Hagem

Havseilerveien, Grilstad Marina // Lund Hagem

Trondheim, Norway

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The project explores the unique qualities of the site, located on an artificial island, by organizing different housing types to give everybody access to the sea and create sheltered outdoor spaces.

The site contains three housing types: Towards the north and the open sea, two 3-storey buildings with flats are located slightly raised above the general outdoor area.

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

On the opposite side towards the south, semi-detached 2-storey houses are situated along a small canal towards the inland, breaking down the scale as well as optimizing sun into the common outdoor areas. At the end of the lane 12 single family-houses are located along the edge of the site, making a sheltered outdoor space as well as exposing the length of each house to the water’s edge and the view.

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

The sheltered gardens are lifted one floor up making the houses two floors from the interior view and three floors from the water’s edge, with access to private dock and boat-parking.

The site is exposed to strong winds from all directions throughout the year, hence no preferred balcony-side. Due to this, all flats and houses are orientated towards 2 sides.The plan solution responds to this and rooms are located accordingly.

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

All the housing types have kitchen/dining/living with contact to gardens as well as the water’s edge. The Single-family houses have the bedroom upstairs with a closed facade towards the gardens, giving privacy to the house as well as limiting views into the neighboring gardens.All houses are clad with Ceder-wood. Varying panel widths and vertical/horizontal mounting give each typology its own character.The landscape is developed as a string tying it all together.

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

© Lund Hagem

The edges are broken to create a natural flow through the site. Varying local vegetation has been carefully chosen to withstand the harsh climate.ATSITE urban planning & landscape design, Selberg Arkitekter AS (Landscape) Credits:- ATSITE urban planning & landscape design – Selberg Arkitekter AS (Landscape) .

Havseilerveien, Grilstad Marina Gallery

© Adjaye Associates

Thabo Mbeki Presidential Library // Adjaye Associates

Johannesburg, South Africa

© Monk Mackenzie

VIVEKANANDA BRIDGE // Monk Mackenzie

Vivekananda Bridge is comprised of two bridges that link the ...

+