© Dominique Coulon & Associés

Josephine Baker’s group of schools // Dominique Coulon & Associés

La Courneuve, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The group of schools occupies a trapezoid-shaped plot of land obliterated by the non-aedificandi area corresponding to the location of one building that was demolished.
The requirement to refrain from constructing closed volumes based on the rectangle that is a feature of the plot of land, combined with the constraints in terms of density and height, has enabled Dominique COULON & associates to question the separation of the primary and nursery schools in the brief.

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

His proposal therefore sketches out a unitary organisation, deployed with virtuoso skill in the three dimensions of the space between two poles linked by a system of ramps.
Thus the nursery school classrooms are pushed to the east, on a floor cantilevered above the entrance, and the primary school classrooms occupy areas to the west overlooking interstitial gardens.

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

The older children’s playground merges into the area reserved for the younger children, which already contains the shared canteen, while the sports areas have been placed on the roof of the other block, which contains the library shared by the two schools..

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

© Dominique Coulon & Associés

Josephine Baker’s group of schools Gallery

© JAN HENRIK HANSEN ARCHITECTS

Apartment building on the Zürichberg // JAN HENRIK HANSEN ARCHITECTS

Zurich, Switzerland

metal siding

An Architect’s Guide To: Metal Cladding

Discover the endless design possibilities of metal cladding.

+