© Bruce Damonte Photography Inc

Goto House // IwamotoScott Architecture

Napa County, CA, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Goto House sits at the edge of a meadow on a rugged ninety-five acre parcel in Napa County overlooking Lake Berryessa. The meadow acts as a clearing in the oak, pine and manzanita covered surrounding hills. The house’s design engages the spatial dynamics of its situation through the formal and experiential activation of negative space relative to conditions of surface, material, view and landscape.

The project brief called for a simple, single story modern house with maximum connection between interior and exterior, with a program comprising four basic zones totaling about 2,300sf: 1.

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

living / dining / kitchen, 2. master bedroom, 3. kid’s bedroom and 4. yoga room and guest bath. A driving concern for the project became how to directly and spatially engage the multi-directionality and dynamic phenomena of the site’s panoramic views. A three dimensional diagram evolved through the design process configuring the four program zones as individual spatial blocks arranged around the central rhombus-shaped court.

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

The blocks are bound together by a hexagon-shaped roof. The panorama that wraps the house differs significantly on each side. As one moves about the house, the spatial experience offered is one of dynamic balance between introversion toward the central court and extraversion toward the surrounding views. This is reinforced through the outward radial directionality of the varying upward sloped open ceilings.

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

© Craig Scott

© Craig Scott

Between the four program blocks the four covered decks capitalize on the opportunities for indoor-outdoor living offered in this part of California.

The central rhombus court and four covered deck spaces are clearly defined as volumes of positively-charged negative space – each having its own character resulting from its position with respect to the landscape and the deep space of the extended site..

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

© Bruce Damonte Photography Inc

Goto House Gallery

© DMARK Architectural Company

Meskheti Drama Theatre Refurbishment // DMARK Architectural Company

Tbilisi, Georgia

© Zaha Hadid Architects

CityLife Shopping District // Zaha Hadid Architects

Milan, Italy

+