© STUDIO TOGGLE

F.LOT // STUDIO TOGGLE

Kuwait City, Kuwait

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The F.LOT house can be described as a minimal composition of 2 seemingly floating masses intersecting at right angles. A 5m cantilever adds drama and gives the composition its unique character. The house features a 15m long pool which appears to float above the parking. The pool bisects the longitudinal volume which houses the main social spaces and the living quarters.The open-plan ground floor is organized on either side of the pool, which is quite clearly the focal point of the house.

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

These spaces flow into each other connected by a bridge which is enclosed by panoramic sliding windows. The barrier free design of the ground floor is emphasized by the open kitchen and dining, with sliding-folding doors, giving unrestricted access to the landscape/deck and the pool.

The basement houses the ‘Dewaniya’ (traditional Kuwaiti gathering space for men), parking for 3 cars under the floating pool, and the staff quarters.

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

The Dewaniya opens into a large courtyard at the basement level, covered in white pebbles, which breaks up the harsh Kuwaiti sun and lights up the basement spaces in a glow of diffused natural light.
The first floor houses the private living quarters and is lit by panoramic windows on both sides.

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

Aluminum louvers and deep recessed balconies offer effective sun-protection and mitigate the heat gain due to the large window openings.

An austere palette of white plaster, exposed concrete and white epoxy flooring gives the social spaces a sense of ethereal openness reminiscent of an art gallery. The first floor on the other hand features solid teak wood and rough-cut travertine cladding giving the living spaces a warmer texture.Photography is by Gijo Paul GeorgeDesign: Hend Almatrouk and Gijo Paul GeorgeStudio Toggle Team: Abid Naqvi, Abdul Rashid, Yahia GalalEngineers: Al Turath consultantsMain Contractor: Al Nisf Co..

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

© STUDIO TOGGLE

F.LOT Gallery

© John Horner

Grow Box // Merge Architects

Lexington, MA, United States

section

Archi-Quiz: Can You Identify These 12 Iconic Buildings Solely From The ir Sections?

Name each of these buildings and their architects from drawings alone.

+