© Natura Futura Arquitectura

Bardales Urban Training Center // Natura Futura Arquitectura

Babahoyo, Ecuador

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Urban equipment as a dynamizing and integrating community space
In Latin America, the fundamental role of facilities as the link between citizens and the city, has been dispensed. Preventing citizens from exercising their right to it. These spaces represent the principles of collective life, and are a tool to produce positive impacts on social groups.
The city of Babahoyo – Los Ríos, Ecuador; a coastal region of Ecuador with approximately 175 thousand inhabitants, experiences a lack of efficient equipment that meets integrative needs within the urban area, that is, that provides spatial possibilities, allowing the strengthening of a community.
María and Carlos, a young entrepreneurial couple from Babahoyo who own a small gym, decided to take a next step after several years of activity.

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

They proposed to use part of the existing infrastructure of their current one-story home in the urban center of the city, partially exchanging their residential space to make it productive, living alongside it. As a strategy to save costs, two actions were carried out; In the first place, partitions, beams and columns initially designed for a 4-story building, were reused, transforming it into a physical training center.

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

Secondly, a barter was established, where the design and construction management of the project were exchanged for free access to the gym for a defined time to the architecture team. In this way, the idea that the city is developed from decisions, agreements, exchanges and ventures of each inhabitant is vindicated.
It is proposed to domesticate the spaces of social interaction and open them to the street, with the intention of making it a livable place and generator of memory, where the objective of exercising is as important as meeting your neighbors.
Bardales was developed with limited resources, where both, technical and material solutions were designed as it became available; it can be said that the limitation was an important source of creativity, to design with what is necessary.

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

In this way, local labor, materials from the region and a system of hybrid structures – between wood, concrete and metal – were included, allowing us to adjust to the needs and possibilities.
The project is configured and delimited by side walls of concrete blocks and exposed brick. Inside it is distributed in weight, dance, cardio and boxing activities, added to an integration terrace on the top floor of the building.

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

This idea of heterogeneous activities drives the decision to avoid dividing walls – except for the bathrooms-, creating a connection between activities, horizontally and vertically. The front end avoids the use of glass, since it is solved with an 8m high mobile wooden lattice system, allowing control of ventilation, solar incidence and rain.

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

In this way, not only is thermal control and safety guaranteed, but users are encouraged to have more direct contact with the neighborhood.Architects: Natura Futura ArquitecturaYear: 2020Area: 650mtsLocation: Babahoyo, Los Rios, EcuadorPhotography: JAG Studio.

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

© Natura Futura Arquitectura

Bardales Urban Training Center Gallery

© Mora + Suksumek

Blackhills Cafe // Mora + Suksumek

Lat Phrao, Bangkok, Thailand

© Zaha Hadid Architects

2 Murray Road // Zaha Hadid Architects

Hong Kong

+