© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

Art Barn by Thomas and Peter Randall-Page // Jim Stephenson Architectural Photography + Films

Devon, England, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

+++ Watch the film for this project here – https://vimeo.com/484367094 +++In this set of photos and accompanying short film, we see how Thomas Randall-Page slides open a muted agricultural building to reveal an elegant new art space for his father, the sculptor PeterRandall-Page RA.In 2011 Peter bought a nondescript, modern cow barn deep in theDevon countryside.

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

He commissioned his son to convert it into an archive and store for his work. After 9 years of designing and crafting, the project is complete, and clear evidence of how architecture can benefit from being done slowly.

A series of industrial scale shutters in cedar and galvanised steel playfully fold and slide, revealing a complex, multi-layered space within a mute and unassuming exterior.

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

Inside the vast day-lit gallery, a freestanding ‘creature’ stands on stone hooves. Known as the ‘WinterStudio’ this room-within-a-room is the project’s nerve centre. It is wrapped in a dark cork and warmed by a wood-burning stove. Beyond its door, a balcony offers long views out through the tree canopy and across the valley.

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

As the building is re-shuttered on departure, the balcony folds back flat, effortlessly becoming part of the wall again.

The Art Barn sits on the boundary between Devon’s rolling field-scape and the steep and wooded Teign Valley in Dartmoor National Park.This 250m2solar-powered, off-grid building will function as a drawing studio, sculpture store, archive, occasional gallery, and ultimately a permanent home for Peter’s work..

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

© Jim Stephenson Architectural Photography + Films

Art Barn by Thomas and Peter Randall-Page Gallery

© Hundred Mile House

Chino Canyon // Hundred Mile House

Palm Springs, CA, United States

First Class Glass: Structural Glazing and the Adaption of Historic Bui ldings

This marriage of classical and modern aesthetics requires deeper engagement with the distinct histor ies of the building and glass as a material.

+